Vfonds steunt luistervoorstelling Licht op Russisch Ereveld

De realisatie van de nieuwe luistervoorstelling Licht is een forse stap dichterbij gekomen. Producent Stichting Laudio en projectpartner Stichting Russisch Ereveld ontvangen van het vfonds een eenmalige subsidie van € 32.500 voor dit project. ,,Fantastisch nieuws’’, vindt Remco Reiding, oprichter van de Stichting Russisch Ereveld.

Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) richt zich onder meer op het levend houden van de herinnering aan oorlog, herdenken van slachtoffers en het vieren van de vrijheid. Zo ondersteunt het vfonds ook de uitbreiding van Kamp Amersfoort, partner in het project Licht.

Licht kreeg eerder al subsidie van de gemeente Amersfoort en het Prins Bernhard Cultuurfonds. De makers zijn nog in gesprek met de gemeente Leusden en de provincie Utrecht.

Licht is een theatrale audiotour, die bezoekers na zonsondergang met een koptelefoon langs de lange rijen oorlogsgraven van Sovjetsoldaten leidt, die met light art subtiel worden verlicht. De voorstellingen vinden in februari plaats, als de makers voldoende financiële steun weten te krijgen.

Licht beoogt het historisch besef te vergroten en de nagedachtenis aan de soldaten levend te houden. ,,De subsidie van het vfonds betekent daarom meer dan alleen financiële steun’’, zegt Mark van de Poll van de producent, Stichting Laudio. ,,Het geeft vertrouwen in ons cultureel en journalistiek werk, maar zeker ook in het sociaal-maatschappelijk effect dat Licht kan gaan uitstralen.’’