Van Ammelrooy ontmoet dochter van soldaat

De hoofdgast van de pre-première van LICHT, Dali Asanisjvili uit Georgië, gaat morgen haar Nederlandse ‘stem’ ontmoeten. Willeke van Ammelrooy, die het levensverhaal van Dali verwoordt, heeft haar komst naar Leusden toegezegd. Dat heeft de organisatie van LICHT vandaag bekendgemaakt.

Dali (76) zal morgen met Van Ammelrooy het graf van haar vader Arsen op het Sovjet Ereveld bezoeken. Zij komt daarvoor over uit Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Haar vader stond decennialang als vermist te boek.

De aangrijpende geschiedenis van Dali is een van de onderwerpen bij ‘LICHT’, de theatrale audiotour die vanaf morgen op het Sovjet Ereveld te zien en horen is. LICHT is een initiatief van Stichting Laudio in opdracht van de Stichting Sovjet Ereveld en in samenwerking met begraafplaats Rusthof, onderwijsinstelling ’t Atrium en Kamp Amersfoort.

Van Ammelrooy, die in meer dan vijftig films heeft geschitterd en een lange rij filmprijzen in de wacht heeft gesleept, is twee jaar jonger dan de in 1942 geboren Dali Asanisjvili. Dali’s leven in de Georgische hoofdstad Tbilisi is gekleurd door het lot van haar vader en het verdriet daarover van haar moeder. De door Van Ammelrooy gesproken tekst verwoordt dat ontroerend mooi.

De kleine Georgische vrouw was nog niet geboren toen haar vader naar het front vertrok. Hij belandde in Zandvoort en in Beverwijk, waar hij in april 1945 door de nazi’s werd gefusilleerd. Arsen Asanisjvili had eerder die dag met veertien andere Georgiërs 88 Duitse handgranaten gestolen, nota bene op de verjaardag van Adolf Hitler.

Na de oorlog werd Arsen begraven op het Sovjet Ereveld, naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof. Daar liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie.

LICHT vertelt hun verhalen. door interviews en monologen, geschreven door Annet Bremen: ,,De meeste mensen kennen dit verhaal van de Sovjetsoldaten in Nederland niet en daarom is het goed om er een licht op te werpen. Dat maakt het verhaal van die oorlog complexer. Dat besef van complexiteit vind ik in deze wereld en tijd belangrijk.’’

LICHT is te beleven van 28 februari tot en met 17 maart. Vanwege beperkt aantal plaatsen is reserveren noodzakelijk via www.lichtopereveld.eu.

De theatrale audiotour is mogelijk gemaakt door bijdragen van het vfonds, de provincie Utrecht, de gemeenten Amersfoort en Leusden, Dioraphte, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het K.F. Hein Fonds.