Tranen bij graf van oom

Aleksandr Makarov pinkte begin mei een traantje weg bij het graf van zijn oom. Bijna 75 jaar nadat hij naar het front vertrok, stond Aleksandr voor het eerst bij het graf van de oom naar wie hij is vernoemd.

FullSizeRender (4)Hij strooide aarde uit die hij had meegenomen van de laatste rustplaats van de moeder van de soldaat en nam wat aarde mee terug naar Vologda. Zo liggen moeder en zoon voortaan min of meer in dezelfde grond begraven.

Sovjetsoldaat Aleksandr Vasiljevitsj Makarov vocht in het Rode Leger tegen nazi-Duitsland. Hij werd krijgsgevangen genomen en overgebracht naar een kamp in het westen van Duitsland.

Het Amerikaanse leger bevrijdde hem daar, maar Makarov was al zo ziek dat hij op 18 mei 1945 in Bad Lippspringe overleed aan tuberculose. Hij werd begraven in Margraten en in 1947 herbegraven op het Russisch Ereveld in Leusden. Makarov werd 23 jaar.

Zijn familie werd pas vele decennia later geïnformeerd over zijn lot. Neef Aleksandr kon pas recentelijk tijd en geld vinden om de reis naar Nederland te maken. Het volledige programma in Nederland werd bekostigd door onze stichting en is mogelijk gemaakt dankzij grafadoptie.

Deel dit artikelShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page