Stichting lanceert ‘wild idee’ voor Oezbekistan

Het is een lang gekoesterde wens van het bestuur van de Stichting Russisch Ereveld: de 101 Sovjetsoldaten identificeren die in en nabij Kamp Amersfoort om het leven zijn gebracht. Dus lanceerde voorzitter Alex Engbers zaterdag bij de jaarlijkse bijeenkomst van de stichting ‘een wild idee’. De stichting wil onderzoeker Remco Reiding een ultieme poging laten wagen in Oezbekistan.

In die voormalige Sovjetrepubliek in Centraal-Azië kunnen nog sporen worden gevonden van de 101 Sovjetsoldaten, hoofdzakelijk Oezbeken, die in Amersfoort werden vermoord. Tot nu toe bleef het land hermetisch gesloten voor Reiding, maar sinds kort tonen de autoriteiten nadrukkelijk belangstelling voor hun omgekomen landgenoten. ,,Dus is het nu of nooit’’, aldus Engbers.

De voorzitter van de stichting riep de aanwezigen op de jaarlijkse bijeenkomst, de zogenaamde adoptantendag, op om de reis naar Oezbekistan mogelijk te maken. Hij voldeed daarmee aan de wens van kunstenaar Han Boerrigter, zoon van een medegevangene van de Sovjetsoldaten. Boerrigter schonk de stichting zaterdag een urn van keramiek. De kleuren van het kunstwerk staan symbool voor het bloed dat de Sovjetsoldaten hier hebben gelaten en de groene omgeving van de executieplek.

Boerrigter was namelijk zo onder de indruk van het verhaal van de Russen, zoals ze in het kamp werden genoemd, dat hij iets voor hen wilde doen. Hij vroeg het stichtingsbestuur om de urn te laten vullen met zand of aarde uit Oezbekistan. En hij stelde voor mensen om steun te vragen voor het achterhalen van de namen van de soldaten. Zo werd er nieuw leven geblazen in het oude idee om het Centraal-Aziatische land te bezoeken om er onderzoek te doen.

Bezoekers van de bijeenkomst voldeden massaal aan het verzoek het onderzoek te steunen. In totaal werd al 429 euro gedoneerd. Wilt u ook bijdragen aan de ultieme poging om de Sovjetsoldaten van Kamp Amersfoort te identificeren? Maak dan een bijdrage over naar NL88RABO0127654739 t.n.v. Stichting Russisch Ereveld o.v.v. Reis Oezbekistan.

 

Deel dit artikelShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page