Kleindochter bezoekt graf: ,,Eindelijk heb ik je gevonden’’

Leegte voelde Irina Tsjernjakova al die jaren. Een eindeloze leegte die haar grootvader achterliet, toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het front vertrok en niet meer thuis kwam. Een leegte, waaraan geen einde leek te komen, doordat opa altijd vermist bleef.

Die leegte is gevuld nu Irina eindelijk te weten is gekomen waar haar grootvader begraven ligt. En ze deze week eindelijk zijn graf heeft bezocht.

,,Ik voelde de pijn uit mijn lichaam trekken, toen ik zijn grafsteen zag’’, zei Irina, kleindochter van Sovjetsoldaat Aleksej Andrejev. Ze plaatste bloemen bij zijn laatste rustplaats en sprak haar opa zachtjes toe: ,,Eindelijk heb ik je gevonden. Rust zacht.’’

Foto MFG-imaging

Pas in december hoorde Irina Tsjernjakova dat haar opa in het verre Nederland begraven ligt. Deze week maakte ze met dank aan gulle sponsors de reis vanuit de Letse hoofdstad Riga, waar de familie na lange omzwervingen tijdens en na de oorlog is beland. Haar moeder kan de reis naar Nederland fysiek niet meer aan. Dus ze bewees namens haar de laatste eer.

Irina nam deel aan het plaatsen van bloemen en foto’s op de graven. Ook liep ze mee met de Stille Tocht van Kamp Amersfoort naar het Russisch Ereveld en de oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof. Voorafgaand aan de Stille Tocht maakte ze kennis met vicepremier Hugo de Jonge, die uitgebreid de tijd nam om haar verhaal aan te horen.

Haar opa, Aleksej Andrejevitsj Andrejev, overleed op 28 mei 1945 aan tuberculose in Bad Lippspringe. Hij werd door de Amerikanen tijdelijk begraven in Margraten en in 1947 overgebracht naar het net aangelegde Russisch Ereveld in Leusden.

Bekijk hier de fraaie beelden van onze cameraman Peter Jager (met ondertiteling).

Bekijk hieronder de reportage op het Russische journaal (lees hier de vertaling in het Engels):