Kaarsjes voor gefusilleerde Sovjetsoldaten

De Stichting Russisch Ereveld herdenkt op maandag 9 april de executie van 77 Sovjetsoldaten achter Kamp Amersfoort. Bij zonsopkomst steken leerlingen van ’t Atrium kaarsjes aan, die bezoekers op de plek van de fusillade kunnen plaatsen.

Tijdens de ceremonie draagt dichter Hans Werkman een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht voor. Theo Vleugels, generaal-majoor b.d. en algemeen directeur van de Oorlogsgravenstichting, houdt een toespraak.

De kaarsjes herinneren aan de levens van 101 jonge Sovjetsoldaten die in en nabij Kamp Amersfoort werden vermoord. In het kamp kwamen 24 van deze jongens om het leven door honger, ziekte en mishandeling. Op 9 april 1942, precies 76 jaar geleden, werden de overgebleven 77 soldaten door de Duitse bezetter doodgeschoten. Het zou de op een na grootste executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog blijken te zijn.

©Marco Hofsté

De herdenking vindt plaats bij Monument Koedriest, aan het einde van de Loes van Overeemlaan in Leusden. De ceremonie begint om 06:30 uur, bij zonsopgang, rond het tijdstip van de executie en tevens een moment waarop het licht de duisternis verdrijft. Belangstellenden komen vanaf 06:15 uur bijeen op het voorplein bij het monument. Parkeren kan bij Golfclub De Hoge Kleij, Loes van Overeemlaan 16, 3832 RZ Leusden. De organisatie zorgt voor de kaarsjes.

Na afloop van de herdenking zijn alle aanwezigen van harte welkom voor een ontbijt met broodjes, koffie en thee in het herinneringscentrum van Kamp Amersfoort. Om 07:30 uur staat voor belangstellenden een gids klaar voor een rondleiding over het voormalige kampterrein en de directe omgeving.

De 101 Sovjetsoldaten waren door de nazi’s in september 1941 als levend propagandamateriaal naar Amersfoort gestuurd. De aanblik van een stelletje in lompen gehulde spleetogen moest het Nederlandse volk, en met name de communisten in ons land, ervan overtuigen dat wij beter de zijde van nazi-Duitsland konden kiezen in de strijd tegen het bolsjewisme.

De 101 liggen als onbekende Sovjetsoldaten begraven op het Russisch Ereveld aan de Dodeweg in Leusden. Hun identiteit is nooit komen vast te staan. De meesten kwamen naar verluidt uit Oezbekistan.

De herdenking wordt georganiseerd door de Stichting Russisch Ereveld in samenwerking met Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort en Kamp Amersfoort.