Veel hulp bij plaatsen kaarsjes op Kerstavond

Op Kerstavond werd het Russisch Ereveld verlicht door 865 kaarsjes. Vrijwilligers en belangstellenden plaatsten er één op elk graf. Het was voor het eerst dat in de donkere dagen kaarsjes werden geplaatst op het Ereveld.

Op dit nieuwe initiatief kwamen veel vrijwilligers en belangstellenden af. Gelukkig maar, want door de ongewoon sterke wind was het een hele uitdaging om alle kaarsjes brandend te krijgen en brandend te houden. Dat lukte niet altijd, maar in elk geval stond op elk graf een kaarsje.

Het Ereveld werd zo op Kerstavond aan het donker onttrokken. ,,Deze soldaten liggen ver van huis begraven en hun families kunnen het graf niet zomaar bezoeken’’, zei Remco Reiding van de Stichting Russisch Ereveld nog maar eens. ,,Dus het is heel fijn om te zien dat er zoveel mensen zijn gekomen die dat in hun plaats willen doen. Zo zijn deze oorlogsslachtoffers niet vergeten.’’

De kaarsjes waren beschikbaar gesteld door Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort, dat op de naastgelegen begraafplaats Rusthof op Kerstavond al jaren een samenzijn voor nabestaanden en belangstellenden organiseert. De Stichting Russisch Ereveld hoopt met deze initiatieven de nagedachtenis aan de in Leusden begraven Sovjetsoldaten levend te houden.

Bekijk de video-reportage op onze facebookpagina:
https://www.facebook.com/stichtingrussischereveld/videos/1977332825838255/