Dagboek uit Oezbekistan (6 van 11)

Samarkand, 30 september

Samarkand is op deze zondag voor ons als een betoverende parel aan de zijderoute. Met veel eeuwenoude monumenten, vrouwen in fel gekleurde rokken, toeristen uit de hele wereld en tussen de vele auto’s door toch ook nog af en toe een kartrekkend ezeltje.

Samarkand was ooit de trotse hoofdstad van een immens rijk. De meedogenloze veroveraar Timurlenk was er in de 15e eeuw de baas. Zijn rijk strekte zich uit van de Indus tot aan de Bosporus. Samarkand was in die dagen een bruisende stad waar handelaren uit oost en west, zuid en noord bij elkaar kwamen.

Onze penningmeester Ruud van Heel is sinds vrijdag weer terug naar zijn werk in Georgië, waardoor de delegatie is gekrompen tot een driemanschap. Naast Remco zijn ook vriendin Carolien Schouw en Stichtingvoorzitter Alex Engbers nog steeds van de partij. Gedrieën zijn ze vanochtend per trein in Samarkand aangekomen.

Voor Remco heeft deze stad een extra bijzondere klank. Want uit zijn onderzoek is gebleken dat de 101 in Kamp Amersfoort gedode Oezbeken mogelijk uit Samarkand kwamen. Daarom jeuken zijn handen ook om hier in het archief te mogen duiken.

Dat blijkt vandaag helaas nog net een brug te ver. De autoriteiten willen hem graag in alles ter wille zijn en zijn bereid om zelf actief te zoeken. Een hele vooruitgang voor het land dat zo lang gesloten bleef voor ons. Maar de archiefstukken die Remco wil bekijken, zijn al sinds de oorlog strikt geheim en gaan zelfs niet met een paar extra telefoontjes open. Dat is vandaag – ‘het is ook nog eens zondag, meneer’ – weer eens gebleken.

We zullen misschien in dit opzicht meer geduld moeten opbrengen dan ons Iief is.

Het heeft ons wel de mogelijkheid geboden om – na weer een persconferentie, dit keer voor een zaaltje journalisten in Samarkand – de stad als toerist een pietsie te verkennen. We hebben daardoor het grafmonument van Timurlenk uit 1504 alvast bewonderd.

Vanavond volgt er nog een kleine excursie en dan moeten we Samarkand alweer als een speer verlaten. Op naar plekken waar ons meer bijzondere ontmoetingen wachten of waar Remco wel op zoek kan naar bruikbare informatie.