Bisschop Antoni bezoekt Russisch Ereveld

© Marco Hofsté

De rijzende ster van de Russisch orthodoxe kerk heeft gisteren een bezoek gebracht aan het Russisch Ereveld in Leusden. De 33-jarige bisschop Antoni van Zvenigorod hield op de oorlogsbegraafplaats een orthodoxe dienst.

Bisschop Antoni plaatste bloemen bij de obelisk en brandde een kaarsje voor de oorlogsslachtoffers. Hij gaf aan de leden van de kerk in Rusland te informeren over de 865 Sovjetsoldaten die op het Ereveld rusten en veelal nog als vermist te boek staan in hun eigen land.

© Marco Hofsté

Bisschop Antoni kreeg een korte rondleiding over het Ereveld van de Amersfoortse onderzoeker Remco Reiding. Hij werd begeleid door aartsbisschop Simon van Den Haag en Nederland en aartspriester Stephan Bakker, rector van de orthodoxe parochie in Amersfoort. Het was voor het eerst dat een lid van de Heilige Synode het Russisch Ereveld bezocht.

Bisschop Antoni is tevens het hoofd van de afdeling buitenlandse vestigingen van het Patriarchaat van Moskou. Hij brengt tijdens zijn reis naar Nederland een bezoek aan de kerken in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Amersfoort en aan het Russisch Ereveld in Leusden, waar 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie rusten.