Audiotour LICHT op Ereveld groot succes

Door Jeroen Hendriks

(Overgenomen uit InBeeld, magazine van Kamp Amersfoort)

De missie van de makers van de theatrale audiotour LICHT op het Sovjet Ereveld om de daar begraven Sovjet-militairen en hun verhalen voor het voetlicht te brengen is met vlag en wimpel geslaagd.

Op het ereveld, naast begraafplaats Rusthof vlakbij Kamp Amersfoort, liggen 865 oorlogsslachtoffers die daar kort na de Tweede Wereldoorlog anoniem zijn (her)begraven.

Remco Reiding van de Stichting Sovjet Ereveld, inmiddels tevens werkzaam voor Kamp Amersfoort, heeft er zijn levenswerk van gemaakt om de identiteit van de gesneuvelde militairen te achterhalen en hun nabestaanden te informeren. In ruim 200 gevallen is dat inmiddels gelukt.

Het bijzondere verhaal over zijn speurwerk en de verhalen achter de lange rijen witte grafstenen is luister bijgezet in een indrukwekkende rondleiding die afgelopen weken ’s avonds gelopen kon worden op het ereveld.

Dankzij subsidies en met de hulp van een team van professionals en enthousiaste leerlingen van de Amersfoortse middelbare school ’t Atrium zijn de makers erin geslaagd een gezicht te geven aan de jonge militairen die ver van huis en haard zijn gestorven in de strijd tegen het nazi-geweld.

Door de moeizame verhoudingen tussen ‘Oost en West’ kregen zij daar, in tegenstelling tot de andere geallieerden, echter nooit de verdiende erkenning voor. Met de landelijke aandacht die de LICHT-tour heeft gekregen is echter weer een stap in de goede richting gezet.

Op 28 februari hebben Dali Asanisjvili uit Georgië en actrice Willeke van Ammelrooy, die de rol van Dali in de audiotour vertolkte, samen het graf van haar vader Arsen bezocht. Een emotioneel moment. Dali kreeg pas een aantal jaren geleden van Remco Reiding te horen dat haar vader begraven ligt in Leusden.

LICHT volgde op Donker, een gezamenlijk project van Kamp Amersfoort, de Stichting Sovjet Ereveld en begraafplaats Rusthof. Op alle drie de locaties werden foto’s getoond van Klaas van Huizen. Hij maakte in het donker indrukwekkende beelden van sporen van oorlog in de omgeving.

LICHT is een initiatief van Stichting Laudio in opdracht van de Stichting Sovjet Ereveld en in samenwerking met Kamp Amersfoort, begraafplaats Rusthof en onderwijsinstelling ’t Atrium. De theatrale audiotour is mogelijk gemaakt door bijdragen van het vfonds, de provincie Utrecht, de gemeenten Amersfoort en Leusden, Dioraphte, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het K.F. Hein Fonds.