Amersfoorts filmpje gaat viral in Rusland

Een filmpje over het Russisch Ereveld gaat viral in Rusland. In een dag tijd is het al meer dan 300.000 keer bekeken en meer dan 10.000 keer gedeeld.

,,Ik krijg waanzinnig veel reacties”, vertelt maker Rob Lampe van AmersfoortGezien. ,,Mijn mailbox loopt helemaal vol met meldingen.”

In het filmpje van Lampe en cameraman/editor Bert Werkhoven is te zien hoe vrijwilligers van de Stichting Russisch Ereveld bloemen plaatsen op graven van Sovjetsoldaten. De kijkers tonen grote waardering en dankbaarheid voor dat initiatief. ,,Onvoorstelbaar”, zegt Lampe. ,,Ik heb een paar reacties gelezen en daar krijg je het warm van. Dit is een geweldig compliment voor het werk van de Stichting Russisch Ereveld.”

De stichting spoort onder meer nabestaanden op van de soldaten, die op het Russisch Ereveld begraven liggen en in eigen land sinds de Tweede Wereldoorlog als vermist te boek staan. Sinds een aantal jaren zijn alle soldaten te adopteren. Op elk geadopteerd graf plaatsen vrijwilligers jaarlijks voorafgaand aan Dodenherdenking bloemen.

Organisator Remco Reiding van de Stichting Russisch Ereveld is aangenaam verrast door de aandacht voor het filmpje. ,,We hopen op den duur 865 mensen te vinden die een soldaat willen adopteren en alle aandacht helpt daarbij”, zegt Reiding.

Op het Russisch Ereveld aan de Dodeweg in Leusden liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie begraven. Dinsdag om 11:00 uur vindt de jaarlijkse herdenking plaats.

Deel dit artikelShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someonePrint this page