De russen en de 2e wereldoorlog

Tijdens de 2e wereldoorlog ondervond Rusland de slagkracht van de Duitsers. De Duitsers waren opgerukt tot aan Moskou. Even had het er alle schijn van dat de Duitsers de macht over Moskou zouden grijpen. Rusland ging daar niet in mee en ging in verzet. Met hulp vanuit de Westerse geallieerden wisten de Russen de Duitsers te verdrijven. In de oorlog werd Rusland vreselijk toegetakeld. De wonden van de oorlog werden pas zichtbaar nadat in 1945 de oorlog werd beëindigd. Welke schade hadden de communisten dan precies geleden? 

De gevallen Russen

Er deden veel landen mee met de oorlog. Aan de kant van de Russen waren de meeste slachtoffers gesneuveld. Het totaal aantal aan Russische slachtoffers kwam op 20 miljoen te staan. De meeste slachtoffers waren burgers. Deze ten gevolge van de haat van de Duitsers naar de Russen toe. 

De nazi’s waren erop uit om zoveel mogelijk Russen te laten sneuvelen. Om bezit te nemen van het Russische grondgebied en er zelf te gaan wonen. Maar natuurlijk hadden niet alleen de Duitsers hier een rol in. Gemaakt.

Ook Oost-Europese soldaten hadden een aandeel in het toebrengen van het hoge aantal Russische slachtoffers. Voornamelijk Roemenië stelde de hele militaire macht aan het Duitse Leger ter beschikking.

Materiële schade

Niet alleen de menselijke slachtoffers kenden vreselijke aantallen. De schade in het land was enorm. De Duitsers hebben er alles aan gedaan om zoveel mogelijk schade te maken. Zo erg dat het hele Russische land schoon moest worden gemaakt. 

Heel veel vernielingen die waren verricht waren onnodig. Huizen en gebouwen werden compleet verwoest. Hierbij ging het wel om zeker 6 miljoen huizen die vernietigd werden. De Duitsers hadden het dus niet alleen voorzien op militaire doeleinden. 

Ook de industrie kreeg het zwaar te verduren. Bijna 32.000 bedrijven werden met de grond gelijk gemaakt. Ook de boerenindustrie werd verwoest en geplunderd. Bijna 100.000 boerenbedrijven hebben door de oorlog hun einde gevonden. 

Alsof het nog niet genoeg was werden de meeste Russische energiebronnen vernietigd. Er was voor veel mensen geen elektriciteit beschikbaar. Er was een groot gebrek aan stroom. Hierdoor konden bedrijven ook niet optimaal draaien. 

Laten we het dan maar niet hebben over de kolenmijnen en de oliebronnen. De brandstoflevering aan bedrijven en aan het leger werd hierdoor heel erg moeilijk gemaakt. En alsof dat allemaal nog niet genoeg was. 

De spoorwegen en de autowegen zijn ook ernstig beschadigd geraakt door de aanvallen en de bombardementen die plaats vonden. De treinrails werden onbruikbaar. In totaal werd er ook 90.000 kilometer aan autowegen ernstig beschadigd. Dit door beschietingen, bombardementen en explosieven. 

Hierbij sneuvelden ook heel veel bruggen. Sommige overgangen waren niet meer te nemen. Hierbij ging het in totaal om zo een slordige 90.000 Russische bruggen. Hier hebben de Russen zelf ook een aandeel in gehad. Soms bliezen zij bruggen op om de Duitsers op afstand te houden.

En alsof het nog niet vreselijk genoeg was allemaal. De ziekenhuizen werden ook aangevallen. Soms gebeurde dit zelfs gewoon expres. In de meeste gevallen was dit per ongeluk. 

De russen en de 2e wereldoorlog

Hoe aten de mensen in de oorlog?

In tijden van oorlog is eten natuurlijk nog steeds heel belangrijk. Alleen heb je tijdens de oorlog niet alles voor handen. Dus moet je soms roeien met de riemen die je had. En soms was dat met heel weinig. Veel dingen waren alleen nog maar verkrijgbaar op de bon. Eten was dan ook maar beperkt beschikbaar. 

Hoe kwam je in de 2e wereldoorlog aan eten? 

Tijdens de oorlog werd het steeds lastiger om aan eten te komen. Om de voedselvoorraad op een eerlijke manier te verdelen werd de bind ingevoerd. Iedereen kreeg dan een bon. Met deze bon kon je dan een product halen.

Doordat er nog maar weinig eten beschikbaar was moest je vaak in een lange rij staan om je bin te kunnen verzilveren. Er waren verschillende bonnen. Zo had je de vlees bon, de broodbon en een bond voor groente en aardappelen. 

Het was vaak niet veel, maar men was meer dan tevreden met wat ze kregen. In sommige gevallen was het zelfs zo dat er bloembollen werden gegeten. In tijden van echte honger was men dankbaar voor alles wat er te eten was. Het was een eenvoudig leven wat men had.

Hoe aten de mensen in de oorlog?

Verborgen schatten van toen

De oorlog was een moeilijke en vreselijke tijd voor iedereen. Maar toch heeft ook de oorlog zo zijn sporen nagelaten. Veel van deze sporen zijn verzameld Deze kun je dan vinden in musea. Dit zijn de verborgen schatten uit de tijd van de oorlog die je daar kunt gaan bekijken. Anders dan andere kunstwerken zijn de oorlogsobjecten niet te koop. Maar wat kun je er wel mee? 

De sporen van toen

Doordat veel dingen bewaard zijn gebleven uit de oorlog is het mogelijk om daar exposities van te houden. Anders dan met andere kunstwerken. Vaak kun je de kunstwerken bij exposities via een kunstveiling zelf kopen.

Bij een expositie van deze oorlog relikwieën kun je meer te weten komen over deze dingen. En je kunt er soms een verhaal bij lezen. Het verhaal van de helm. Of het verhaal van een wapen. Niet van alle voorwerpen is een verhaal bekend. 

Maar als er dan een verhaal is, dan is dat heel erg aandoenlijk om te lezen. Je beseft je pas echt wat een ding heeft meegemaakt als je het verhaal gelezen hebt. Dat is iets waar je niet meteen stil bij zou staan als je het ding zou zien liggen. 

Verborgen schatten van toen

Is het nieuws wel echt? 

Tegenwoordig kun je niet al het nieuws meer zomaar aannemen. Er gaat namelijk over het internet heel veel nepnieuws rond. Soms is nepnieuws niet meteen te onderscheiden van het echte nieuws. Het is toch wel fijn als je wel zelf het onderscheid zou kunnen maken tussen nepnieuws als echt nieuws. Maar hoe zou je dat dan kunnen doen? 

Hoe weet je dat je te maken hebt met nepnieuws? 

Bij nieuws is het belangrijk dat de bron geverifieerd kan worden. Als je geen bron kunt achterhalen, dan is de kans aanwezig dat je te maken hebt gehad met nepnieuws. Kijk dan verder naar de schrijver van het nieuws. 

Zowel de schrijver van het nieuws als de toon waar het nieuws mee geschreven is De toon in een nepbericht kan voor een bepaalde stemming zorgen. Het bericht zal dan heel erg inspelen op je emoties. 

Dan als laatst nog. Als een bericht bij het lezen te ongelofelijk is. Of het lijkt te mooi om waar te zijn. Dan is dat het vaak ook. Soms kun je nepnieuws ook herkennen aan een website waarop het nepnieuws wordt gepubliceerd. Vaak kun je nepnieuws ook al herkennen aan de afzender. Deze kun je dan markeren als onbetrouwbaar. 

Is het nieuws wel echt? 

De misdaden die je niet op tv ziet

Het nieuws en de misdaden. Vaak is het veel te veel informatie om te kunnen laten zien in een tv programma. Als je dan toch op de hoogte gehouden wil worden van het laatste nieuws en gepleegde misdaden, dan zou je daar zelf verder naar op zoek kunnen gaan. Als je dan goed gaat zoeken, dan kom je uit op een crimesite. Veel informatie over wat je zoekt vind je dan daar. Wat is een crimesite? En wat kun je daar dan allemaal vinden? 

Wat is een crimesite?

Een crimesite is een website waarop altijd het laatste nieuws over misdaad, politie en justitie. Alles wat je hierover moet weten kun je vinden op deze website. Crimesite is een onafhankelijke website die al het nieuws rondom de misdaad en politie verslaat. 

Ook het kleinste nieuws over de misdaden kunnen hier worden weergegeven. Als ze maar gesignaleerd zijn en doorgegeven zijn aan de redactie. Het nieuws op deze website is altijd betrouwbaar en is geschreven op basis van feiten. Niet op basis van meningen. 

Natuurlijk zal er ergens ook wel eens een stukje mening te vinden zijn. Maar er wordt zoveel mogelijk geschreven uit de feiten. Dit maakt het nieuws dan ook meteen zo betrouwbaar. 

De misdaden die je niet op tv ziet

Zo werkt de hypotheekrente

Hypotheekrente. Wat weten we ervan? Vaak ga je je hier pas in verdiepen als je een hypotheek af wil gaan sluiten. Eerder wordt er vaak niet gedacht aan het zoeken naar informatie. Hoe komt hypotheekrente tot stand bijvoorbeeld? Daar heb je vast ook nog helemaal niet bij stil gestaan. Maar als je een hypotheek af wil sluiten, dan krijg je hoe dan ook te maken met hypotheekrente. Maar hoe wordt deze dan vastgesteld? 

Het vaststellen van de hypotheekrente

Als je op zoek gaat naar een variabele hypotheekrente. Dan kom je er al snel achter dat deze gebaseerd is op de Euribor. Euribor staat voor Euro Inter Bank Offered Rate. Dit is een gemiddeld tarief dat berekend wordt door banken die kort lopende leningen verstrekken. 

Euribor kun je afsluiten met verschillende looptijden. Welke het best bij jou en je situatie past kun je pas zeggen als je je er meer in hebt verdiept. De Euribor wordt vaak maandelijks betaald. Dit in de vorm van Opslag variabele rente. 

In de hypotheekofferte vind je alles over wat deze opslag precies inhoudt. Ook in de bijbehorende voorwaarden kom je hierover dan nog aanvullende informatie tegen. Lees daarom de voorwaarden altijd goed door. 

Zo werkt de hypotheekrente